22-07-07

Reflexzonemassage

Reflexzonemassage is een therapeutische beïnvloeding van reflexzones waarbij niet de ziekte zelf, maar de vegetatieve bezenuwing van het orgaan wordt beïnvloed.

Het doel is door bepaalde reflexen (cutano musculoviscerale reflexen) een functioneel herstel van het gestoord orgaan te verkrijgen en een functioneel evenwicht van het neurovegetative systeem als geheel.

Empirisch worden bindweefsel-, periost, en spierzones gevonden die verband kunnen houden met bepaalde aandoeningen, functiestornissen of klachten van inwendige organen.


Diagnose en therapie van de reflexzonemassage stoelen op de interactie tussen het cerebrospinale en het autonome zenuwstelsel en de inwendige organen, de lichaamsbedekkende weefsels en het steunapparaat.

Deze interactie speelt zich vooral binnen een segment af. Een segment is het gebied dat door een spinale zenuw wordt verzorgd. Het innerveert bepaalde delen van het dermatoom, myotoom, sclerotoom en viscerotoom.

dermatomen
Fig. 1: Toont een overzicht van alle dermatomen, dus huidgebieden behorend tot één segment of één spinale zenuw.

 

myotoom

Fig. 2: Myotomen : alle spieren of delen van spierenbehorende bij één segment wordt myotoom genoemd. N.b. : Er zijn in ons lichaam nagenoeg geen spieren die slechts vanuit één segment worden geïnnerveerd,doch vanuit 2 of meer segmenten.