11-08-07

Een ontspannende massage geven, enkele tips

Probeer als beginnend masseur deze massage eens uit en ontdek hoe verrijkend een massage kan zijn. 

Voor u begint, moeten uw handen warm zijn en de olie op kamertemperatuur. Nu kunt u met het masseren beginnen, en ik zal proberen u bij een paar basistechnieken te begeleiden. Denk aan uw houding. Dat kan moeilijk zijn als u op de vloer werkt; in dat geval moet u zich regelmatig even uitrekken.

Kniel eerst aan de linkerbovenkant van uw partner. Plaats uw handen voorzichtig midden op de rug. Daarmee maakt u contact. Giet iets van de voorbereide olie in uw handpalm en verdeel die gelijkmatig over rug en schouders. Probeer er steeds aan te denken met uw handen de contouren van het lichaam te volgen.

Plaats nu beide handen onder op de rug van uw partner, in het midden, met uw vingers in de richting van het hoofd. Maak een zwaaiende beweging naar de nek, houd daarbij uw handpalmen plat. Bovenaan gekomen beweegt u uw handen uit elkaar, naar en over de schouders.

 

Breng uw handen weer terug naar de onderrug en herhaal deze beweging 4 5 keer. Dit heet effleurage; doe dit voor en na de massage van elk lichaamsdeel.

Uw volgende beweging kan aan de verste kant van de onderrug beginnen. Leg uw rechterhand daar plat neer met uw linkerhand er ter versterking bovenop. Beweeg in stevige kringen, met de klok, mee langs de zijkant van de rug naar de bovenkant van de schouder, en ga dan naar de andere zijde om de beweging in neerwaartse richting en tegen de klok in te herhalen.

Zorg dat uw lichaam ontspannen blijft en uw bewegingen vloeiend.

Duimkneden: begin weer onderaan de ruggengraat. Ga met stevige, gelijkmatige druk van de kussentjes van uw duimen in langzame cirkelbewegingen naar buiten, aan beide zijden van de ruggengraat tegelijkertijd.

Voor de volgende beweging gebruikt u maar één hand. Zet de hand die u niet gebruikt op de linkerschouder van uw partner en laat uw andere hand naar de achterkant van de nek glijden, net onder de haarlijn. Knijp heel zachtjes met duim en vingers en til de spier iets op. Doe dit circa zes keer. Ga dan met vingers en duimen in kleine cirkelbewegingen rondom de schouderbladen, om de spanning en alle knopen die in de loop der tijd zijn ontstaan, eruit te halen.

Als u klaar bent, dekt u uw partner goed toe met handdoeken en laat hem of haar een paar minuten rustig liggen om van uw massage na te genieten!