30-09-07

Shiatsu & Watsu

Shiatsu - Energie vrijmaken

Shiatsu (afgeleid van shi dat vingers betekent en atsu dat staat voor druk) is een massagetechniek die reeds meer dan 2000 jaar bestaat. Hierbij wordt met de vingers, maar eveneens met de duimmuis, de ellebogen, de knieën en de voeten druk uitgeoefend op bepaalde punten van het lichaam. "Bij stress verloopt de circulatie van vitale energie via de meridianen in ons lichaam minder efficiënt", legt shiatsutherapeute Elisa Carpiaux uit. "De massage doet ze opnieuw circuleren en doet het gevoel van spanning en angst verminderen en tenslotte verdwijnen. Voor shiatsu bestaat geen leeftijdsbeperking."

Shiatsumassage wordt meestal uitgevoerd terwijl de persoon op een soort matras op de grond ligt. Er wordt geen massageolie gebruikt. Een sessie duurt 45 tot 60 minuten. Er bestaat echter ook een vorm van shiatsu die uitgevoerd wordt op een stoel (vandaar: stoelshiatsu). Een verkorte sessie van een kwartiertje is ideaal om snel spanning en stress te verlichten of u bijvoorbeeld op kantoor, tussen twee vergaderingen door van die vervelende rugpijn af te helpen.

  • Info?

Belgische Shiatsu Federatie, Gouden Leeuwplein 1, 9000 Gent, 09 225 29 04, info@shiatsu.be, www.shiatsu.be

Els Soetaert, 0486/ 27 65 53, els_soetaert@hotmail.com, www.aquatouch.be


Watsu - Rust geven, rust nemen

Watsu is watershiatsu, een ontspanningsmethode in lichaamswarm water. De techniek werd ontwikkeld in de jaren 80 door Harold Dull. Na zijn terugkeer uit Japan, waar hij Zen Shiatsu studeerde, begon hij de speciale stretches- en massagetechnieken toe te passen in de warmwaterbronnen van Harbin Hot Springs in Californië (Verenigde Staten). Hij combineerde de shiatsutechnieken met het drijven en ritmisch bewegen in water.

Tijdens een watsusessie wordt de deelnemer gedragen, ritmisch bewogen en gemasseerd in lichaamswarm water. De rug wordt ontlast, de wervelkolom en gewrichten worden soepel bewogen en het hele lichaam in vloeiende bewegingen gerekt en gestrekt. De ademhaling komt langzaam maar zeker tot rust, ze verdiept en vertraagt. Watsu doet u bovendien niet alleen, maar altijd met een partner. Tijdens de trainingssessies is het net zo belangrijk te ervaren hoe het is om watsu te geven als om watsu te ontvangen. De rollen worden telkens omgewisseld.

  • Info?

-  Els Soetaert, 0486/ 27 65 53, els_soetaert@hotmail.com, www.aquatouch.be

-  Bob Geets, Rijvers 24, 9930 Zomergem, 0476 / 22 08 81

-  Colinne d'Annette en Lubin in de Thermen van Spa, 087 / 77 25 60