22-06-09

Enkele massage benodigdheden in de kijker

massageolie1Als je zelf gaat masseren heb je bepaalde producten nodig. De producten zijn per massagesoort verschillend, maar er zijn een aantal producten die bij de meeste soorten wel voorkomen.

Een massage verloopt het beste als je van te voren zorgt dat je alles wat je nodig hebt, bij de hand hebt. Zo moet je zorgen dat de cliënt op een gemakkelijke, maar wel stevige ondergrond ligt, bijvoorbeeld een matje of een massagetafel. Daarop leg je een schoon laken.

Verder heb je handdoeken nodig, waarmee je de cliënt kan afdekken. Een paar kussens om onder het hoofd en de voeten te leggen en eventueel een kussen waar je zelf tijdens de massage op knielt.

Kies de de juiste massage-olie en zorg ervoor dat het op kamertemperatuur of warmer is, hou tissues bij de hand om eventueel overtollige olie weg te kunnen halen.

Let erop dat het licht niet te fel is, je telefoon niet af gaat of hoorbaar is en zet een klok in de ruimte op een goed zichtbare plaats. Vooral in het begin zal je langer doorgaan dan je van plan was, wat vermoeiend voor jezelf en verwarrend voor de cliënt kan zijn.

Je kan de ruimte meer sfeer geven door muziek op te zetten, etherische olie te laten verdampen of een vaas bloemen neer te zetten, aandacht voor detail is namelijk erg belangrijk en je kan je in een prettige sfeer beter concentreren.

Massageolie

De keuze en de toepassing van olie, behoort tot de voorbereiding van een massage. De olie zorgt ervoor dat de handen vloeiend en gelijkmatig over het lichaam van de gemasseerde glijden. Zonder kans op wrijving of hapering. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid wordt gevoed. De meeste mensen vinden het gebruik van massage-olie prettig.

Bij massages wordt gebruik gemaakt van Basisoliën en Etherische oliën.

De basisoliën en de etherische oliën kunnen het beste gescheiden van elkaar worden bewaard totdat een mengsel wordt samengesteld. Om zelf een flesje olie te maken, heb je ongeveer 50 milliliter basisolie nodig, waaraan maximaal 25 druppel etherische olie wordt toegevoegd. Dat kan je voor zes tot acht massages gebruiken. Het mengsel kan je bewaren in een goed afgesloten flesje van donker glas op een koele plek. De meeste mengsels zijn 6 tot 8 weken houdbaar.

Voordat je gaat masseren verwarm je de olie. Giet de olie nooit rechtstreeks op de huid, maar altijd eerst op je eigen handen.

Gebruik van de massageolie

Steeds als je aan een nieuw gedeelte van het lichaam gaat masseren, begin je met het inoliën daarvan. Er is maar een dun laagje nodig om de huid glad te maken, als je te veel olie gebruikt, maak je namelijk niet genoeg contact. Voor de meeste delen van het lichaam is het voldoende om het één keer in te smeren, maar voor grotere oppervlakten, zoals de rug, of behaarde delen, moet je waarschijnlijk extra olie aanbrengen. Omdat de meeste oliën vrij snel door de huid worden opgenomen, wordt elk deel van het lichaam apart ingeolied en dus niet alles tegelijk.

De Massagetafel

Bij een massage wordt vaak gebruik gemaakt van een massagetafel, het heeft voordelen voor de masseur en voor de cliënt. Het wordt ook wel eens massagebank genoemd.

De masseur kan er goed bij. Het is goed voor de rug, omdat de masseur niet hoeft te bukken, de massagetafels zijn namelijk over het algemeen in hoogte verstelbaar. Bovendien is het een groot voor deel dat hij of zij er gemakkelijk omheen kan lopen, om een ander gedeelte van het lichaam te kunnen masseren. De massagetafel heeft meestal wieltjes, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is voor de masseur, ook als de cliënt er op ligt.

massagetafel1Het ligt prettig voor de cliënt, omdat het helemaal aan het lichaam en de wensen aangepast kan worden. De tafel is hygiënisch, omdat er steeds andere hoezen omheen gedaan kunnen worden en dus ook kunnen worden gewassen. Bovendien is er heel gemakkelijk een doekje over de tafel geen te halen. Een ander groot voordeel is dat er een gat ten hoogte van je hoofd zit, hierdoor kan je, als je op je buik ligt, je hoofd recht houden en toch goed ademhalen. Je krijgt dan geen last van je nek en je krijgt het ook niet benauwd, je zal je goed kunnen ontspannen. Als je op je rug ligt, valt je hoofd weer in dat gat, waardoor je nek ook helemaal kan ontspannen, je ligt namelijk met je nek recht.

Op de massagetafel wordt altijd een schoon laken gelegd, waardoor je niet aan de massagetafel plakt en bivendien is het hygiënischer.

De massagetafel is er in vele verschillende vormen en maten. Bij de keuze zijn de volgende punten van belang:

De maten: breedte, hoogte en lengte.
Stevigheid en draagkracht.
Gewicht van de tafel.
Dikte van het matras.
Materiaal van de bekleding.
Andere factoren die het comfort bepalen.
Maar natuurlijk zijn ook de persoonlijke voorkeuren heel belangrijk.

 

Bron: www.massagekeuze.nl