09-09-09

Hotstone massage

hotstoneHotstone massage is een massage techniek die werd uitgevonden in 1993. Bij de massage worden soepele basalt stenen geplaatst op het lichaam.

Hotstone massage is een massage techniek die werd uitgevonden en gepatenteerd door Mary Hannigan in 1993. Bij hotstone massage worden soepele basalt stenen (stenen die worden verwarmd met water van 42-45 graden) geplaatst op knooppunten van het lichaam zoals de wervelkolom, de palmen van de handen en tussen de vingers en de tenen. Er wordt basalt steen gebruikt omdat deze de warmte een stuk beter behouden dan andere stenen, hoewel sommige masseurs ook gebruik maken van zink, zwart granieten of malachiet.

Hotstone massage werkt ontspannend

Het idee achter hotstone massage is dat de warmte afkomstig van de warme stenen dieper in het spierweefsel dringt voor een diep ontspannende werking. De warmte zorgt ervoor dat gespannen spieren door stress weer los komen waardoor de pijn en kramp zal worden weggenomen.

Bovendien zorgt de warmte ervoor dat het bloed beter circuleert in het lichaam en meer voedingsstoffen voor individuele cellen levert en het lymfevatenstelsel stimuleerd in het vervoer van afvalstoffen die afkomstig zijn uit afzonderlijke cellen.

Ook wordt er energie van het lichaam los gelaten wat geblokkeerd was door vermoeidheid en stress. Het zenuwstelsel komt hiermee in een rustiger staat en bevrijdt de geest van angst. Al met al wordt de hitte van de stenen in hotstone massage gebruikt om het lichaam te verjongen en om zichzelf te laten genezen. Het stopt de effecten van stress in het lichaam en stress is vaak een katalysator in de ontwikkeling van bepaalde ziekten.

Hotstones in combinatie met zweedse massage

Hand in hand met de verwarmde basalt stenen worden stukken bevroren marmer ook toegepast op bepaalde punten in de prestaties van hotstone massage. De toepassing van verwarmde basalt stenen en stukken bevroren marmer op de huid wordt meestal vergezeld met een dosis van zweedse massage.

Hotstone massage zelf geven

Hotstone massage kan thuis worden gedaan, zelfs als u geen masseur bent. De hotstone massage kunt u niet bij uzelf doen, maar u kunt het zeker geven aan bijvoorbeeld uw partner. Er zijn massage sets met stenen van verschillende grootte voor op de rug, handen en voor het invoegen tussen de tenen en de vingers die gemakkelijk kunnen worden gekocht in de gezondheid en wellness-winkels.

Een van de sleutels tot het goed uitvoeren van een hotstone massage is de communicatie tussen de gever en de ontvanger over de vraag of de steen te warm is of niet, of als de druk die door de gever van de hotstone massage te moeilijk of te zwak is.

Bron: Massages 4 All - Hotstone massage

02-08-09

Een inleiding tot massage

Massage FitpleinEen massage is een behandeling van het lichaam door systematisch over de huid te wrijven, te strijken of de huid te kneden. Massages kunnen handmatig of met mechanische apparaten worden verstrekt. Mannen en vrouwen die zijn opgeleid om massages te geven, heten masseurs en masseuses.

Een massage dient vooral om spierstijfheid of krampen te verlichten of weg te nemen, de bloedsomloop te verbeteren, de spieren helpen te ontspannen. Sportmassage heeft het doel het lichaam beter belastbaar te maken voor lichamelijke inspanningen.

Een zachte massage heeft een verzachtende werking op de sensorische zenuwen. Een krachtigere massage versnelt de bloedsomloop en helpt afvalproducten van het lichaam af te drijven. Nochtans is er geen bewijsmateriaal dat een massage vet of vetweefsel kan verminderen of veranderen.

Sommige massagemethodes zijn erop gericht om de spieren te activeren. Dit type massage wordt voornamelijk toegepast als de beweging van het volledige lichaam niet mogelijk of wenselijk is, zoals bij ziekte of verlamming.

Massage zou ons bewust maken van hoe en waar stress zich in ons lichaam openbaart in de vorm van spanning. Teveel stress leidt tot een permanente spanning in de spieren. Massagetherapeuten zijn van mening dat deze spanning of gespannenheid de doorstroming van energie of doorbloeding belemmert. Ze geloven dat belemmering van deze doorstroming en doorbloeding leidt tot vermoeidheid, een zwaar gevoel, bewegingsbeperkingen, een verminderde soepelheid van spieren en een grotere kans op overbelasting en blessures. Verder zou dit leiden tot een concentratie van gifstoffen in het lichaam. Massage zou kunnen helpen deze spanning te verminderen en het lichaam de kans geven zich met de eigen energie te genezen.

Naar men zegt vinden veel gezondheidsproblemen vandaag de dag hun oorsprong in stress. Aangezien stress de balans tussen onze lichaamsfuncties verstoort, geloven sommigen dat er een andere aanpak nodig is om deze balans te herstellen. Massagetherapie beperkt zich dan ook niet tot de lichaamsdelen waarin iemand klachten heeft, maar betrekt het gehele lichaam bij de therapie.

Massage zou mogelijk invloed kunnen hebben op het zenuwstelsel, circulatie en stofwisseling. Massagetherapie wordt ook ingezet tegen migraine, artritis, pijn in de onderrug, benen, nek en schouders, bij ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen en herstel na blessures.


Wat gebeurt er tijdens een behandeling?

Een massagebehandeling kan diverse vormen hebben en duurt gemiddeld tussen de 15 en 90 minuten. Afhankelijk van de ziektegeschiedenis vindt de behandeling plaats, die vergeleken met andere alternatieve behandelingen doorgaans relatief kort is. De lengte van de behandeling varieert afhankelijk van de conditie van de patiënt en de indicaties voor massage.

Bij het geven van een standaardmassage zullen therapeuten informatie verwerven door de aanraking, waardoor ze de behandeling kunnen aanpassen aan de individuele behoeften van de patiënt. Een therapeut zal bijvoorbeeld extra tijd besteden aan een gebied met meer spierspanning.


Massagtechnieken

Er zijn niet alleen verschillende massagevormen te onderscheiden, maar ook massagetechnieken. De (belangrijkste) massagevormen zijn ook terug te vinden op deze website.

De belangrijkste massagetechnieken die te onderscheiden zijn bij massage:
• effleurage, waarbij de spier in de lengterichting licht wordt gemasseerd;
• petrissage, waarbij de spier in de breedte wordt gemasseerd;
• frictie, waarbij door middel van circulaire bewegingen van de duimen of vingertoppen diepe massage wordt toegepast;
• kneden, waarbij in de breedterichting in de spier wordt geknepen;
• lichte klappen met de zijkant van de handen.

Bron: Fitplein.nl © Copyright 2009 Fitplein.nl BV

01-08-09

Ontspanningsmassage

zweedse massageOntspanningsmassage is precies wat de naam zegt: een massage strikt in de zin van rust en ontspanning.

Deze massage techniek is niet bedoeld voor therapeutische effecten of voor behandeling van chronische pijn of ongemak.

Een ontspanningsmassage kan worden aangepast en afgestemd op uw specifieke wensen. De massage vindt plaats in een rustige en comfortabele omgeving met muziek en/of kaarslicht op de achtergrond.

Ontspanningsmassage een luxe massage

Het is een lange en luxe massage die gebruik maakt van alle soorten technieken, waaronder het zacht kneden en rollen van de huid en de spieren. Ontspanningsmassage is geen diepe weefsel massage en is er niet voor het bewerken van de diepere spieren van het lichaam, maar is alleen bedoeld voor het masseren van de buitenste lagen van het lichaamsweefsel.

Bij een ontspanningsmassage wordt een breed scala van gebieden op het lichaam gemasseerd zoals de rug, benen, armen en hals. Het is een passieve behandeling waarbij je niet zal worden uitgerekt of gemanoeuvreerd in yoga-achtige posities, zoals bij een thaise massage.

Aromatherapie en ontspanningsmassage

Soms is er bij een ontspanningsmassage de mogelijkheid om een aromatherapie behandeling aan toe te voegen. Een hoge kwaliteit aromatherapie oliën kan een holistische ervaring geven en zorgen voor nog meer ontspanning en herstel van de energiebalans.

Ontspanningsmassage tegen stress

Veel mensen hebben een stressvol leven waarbij ze weinig tijd nemen voor zichzelf. Iedereen heeft een goed moment van ontspanning nodig en een ontspanningsmassage is hier uitermate geschikt voor. Het zal je geest en lichaam ontspannen, waardoor je even weg bent van de stress. Doorgaans duurt de massage tussen een half uur en twee uur.

Ontspanningsmassage is een gladde, zachte stijl van massage ter verbetering van de circulatie, het verminderen van spierpijn, en het bevorderen van de algehele ontspanning. Het gaat over de tijd die je hebt om jezelf verwennen met een ontspannen massage!

Bron: Massages 4 All - Ontspanningsmassage

22-06-09

Enkele massage benodigdheden in de kijker

massageolie1Als je zelf gaat masseren heb je bepaalde producten nodig. De producten zijn per massagesoort verschillend, maar er zijn een aantal producten die bij de meeste soorten wel voorkomen.

Een massage verloopt het beste als je van te voren zorgt dat je alles wat je nodig hebt, bij de hand hebt. Zo moet je zorgen dat de cliënt op een gemakkelijke, maar wel stevige ondergrond ligt, bijvoorbeeld een matje of een massagetafel. Daarop leg je een schoon laken.

Verder heb je handdoeken nodig, waarmee je de cliënt kan afdekken. Een paar kussens om onder het hoofd en de voeten te leggen en eventueel een kussen waar je zelf tijdens de massage op knielt.

Kies de de juiste massage-olie en zorg ervoor dat het op kamertemperatuur of warmer is, hou tissues bij de hand om eventueel overtollige olie weg te kunnen halen.

Let erop dat het licht niet te fel is, je telefoon niet af gaat of hoorbaar is en zet een klok in de ruimte op een goed zichtbare plaats. Vooral in het begin zal je langer doorgaan dan je van plan was, wat vermoeiend voor jezelf en verwarrend voor de cliënt kan zijn.

Je kan de ruimte meer sfeer geven door muziek op te zetten, etherische olie te laten verdampen of een vaas bloemen neer te zetten, aandacht voor detail is namelijk erg belangrijk en je kan je in een prettige sfeer beter concentreren.

Massageolie

De keuze en de toepassing van olie, behoort tot de voorbereiding van een massage. De olie zorgt ervoor dat de handen vloeiend en gelijkmatig over het lichaam van de gemasseerde glijden. Zonder kans op wrijving of hapering. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid wordt gevoed. De meeste mensen vinden het gebruik van massage-olie prettig.

Bij massages wordt gebruik gemaakt van Basisoliën en Etherische oliën.

De basisoliën en de etherische oliën kunnen het beste gescheiden van elkaar worden bewaard totdat een mengsel wordt samengesteld. Om zelf een flesje olie te maken, heb je ongeveer 50 milliliter basisolie nodig, waaraan maximaal 25 druppel etherische olie wordt toegevoegd. Dat kan je voor zes tot acht massages gebruiken. Het mengsel kan je bewaren in een goed afgesloten flesje van donker glas op een koele plek. De meeste mengsels zijn 6 tot 8 weken houdbaar.

Voordat je gaat masseren verwarm je de olie. Giet de olie nooit rechtstreeks op de huid, maar altijd eerst op je eigen handen.

Gebruik van de massageolie

Steeds als je aan een nieuw gedeelte van het lichaam gaat masseren, begin je met het inoliën daarvan. Er is maar een dun laagje nodig om de huid glad te maken, als je te veel olie gebruikt, maak je namelijk niet genoeg contact. Voor de meeste delen van het lichaam is het voldoende om het één keer in te smeren, maar voor grotere oppervlakten, zoals de rug, of behaarde delen, moet je waarschijnlijk extra olie aanbrengen. Omdat de meeste oliën vrij snel door de huid worden opgenomen, wordt elk deel van het lichaam apart ingeolied en dus niet alles tegelijk.

De Massagetafel

Bij een massage wordt vaak gebruik gemaakt van een massagetafel, het heeft voordelen voor de masseur en voor de cliënt. Het wordt ook wel eens massagebank genoemd.

De masseur kan er goed bij. Het is goed voor de rug, omdat de masseur niet hoeft te bukken, de massagetafels zijn namelijk over het algemeen in hoogte verstelbaar. Bovendien is het een groot voor deel dat hij of zij er gemakkelijk omheen kan lopen, om een ander gedeelte van het lichaam te kunnen masseren. De massagetafel heeft meestal wieltjes, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is voor de masseur, ook als de cliënt er op ligt.

massagetafel1Het ligt prettig voor de cliënt, omdat het helemaal aan het lichaam en de wensen aangepast kan worden. De tafel is hygiënisch, omdat er steeds andere hoezen omheen gedaan kunnen worden en dus ook kunnen worden gewassen. Bovendien is er heel gemakkelijk een doekje over de tafel geen te halen. Een ander groot voordeel is dat er een gat ten hoogte van je hoofd zit, hierdoor kan je, als je op je buik ligt, je hoofd recht houden en toch goed ademhalen. Je krijgt dan geen last van je nek en je krijgt het ook niet benauwd, je zal je goed kunnen ontspannen. Als je op je rug ligt, valt je hoofd weer in dat gat, waardoor je nek ook helemaal kan ontspannen, je ligt namelijk met je nek recht.

Op de massagetafel wordt altijd een schoon laken gelegd, waardoor je niet aan de massagetafel plakt en bivendien is het hygiënischer.

De massagetafel is er in vele verschillende vormen en maten. Bij de keuze zijn de volgende punten van belang:

De maten: breedte, hoogte en lengte.
Stevigheid en draagkracht.
Gewicht van de tafel.
Dikte van het matras.
Materiaal van de bekleding.
Andere factoren die het comfort bepalen.
Maar natuurlijk zijn ook de persoonlijke voorkeuren heel belangrijk.

 

Bron: www.massagekeuze.nl