13-06-11

Voordelen van zwangerschapsmassage

BabyDe zwangerschap behoort tot de mooiste momenten in het leven van een vrouw, maar de lichamelijke veranderingen en veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen voor ongemak zorgen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor zwangerschapsklachten en raden artsen en verloskundigen steeds vaker zwangerschapsmassage aan om verlichting te brengen. In dit artikel vindt u alle informatie over de voordelen van zwangerschapsmassage.

Zwangerschapsmassage 
Een Zwangerschapsmassage is een complete lichaamsmassage. Tijdens een Zwangerschapsmassage ligt de vrouw op de zij. Zwangerschapsmassage is een zeer zachte massagevorm met subtiele strijkingen en knedingen, waarbij zo min mogelijk warmte mag vrijkomen door wrijving, aangezien het lichaam dit kan herkennen als koortsverschijnselen en het afweersysteem kan inschakelen. Om deze reden wordt er ook veel massageolie gebruikt bij de massage. De massage duurt ongeveer tussen de 45 en 60 minuten.

Voordelen van zwangerschapsmassage
Zwangerschapsmassage kan binnen ieder stadium van de zwangerschap verlichting geven. Tijdens de eerste drie maanden zal de massage misselijkheid en hoofdpijn voorkomen en ertoe bijdragen dat men zich lichamelijk fit blijft voelen.

Tijdens de tweede fase van de zwangerschap, begint het lichaam van de vrouw sterk te veranderen. Dit kan gepaard gaan met rugpijn, kramp in de benen, opgezwollen voeten, nekkrampen, rekpijnen en slapeloosheid. De zachte massagetechnieken die bij Zwangerschapsmassage toegepast worden, zullen voor verlichting zorgen. Voor de buik en onderrug worden daarbij nog eens extra zachte massagetechnieken gebruikt. De diepe ontspanning zorgt ervoor dat lichamelijke klachten verlicht worden. Ook komen er minder stresshormonen vrij waardoor men ook geestelijk tot rust komt. De zwangerschap zal hierdoor intenser worden ervaren. Daarnaast stimuleert Zwangerschapsmassage de doorbloeding waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter worden opgenomen door zowel moeder als kind.

Vooral ook tijdens de laatste fase van de zwangerschap zijn deze momenten van diepe ontspanning onmisbaar. Op het werk moet alles afgerond worden voordat het zwangerschapsverlof ingaat en thuis moet ook alles in orde zijn voor de komst van de baby. Een behandeling van de Zwangerschapsmasseur biedt in deze drukke periode de hoognodige verlichting. Dankzij Zwangerschapsmassage verloopt de zwangerschap niet alleen aangenamer, ook de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling nemen aanzienlijk af.

Contra-indicaties zwangerschapsmassage
Er bestaan echter enkele situaties waarbij Zwangerschapsmassage niet gegeven mag worden. Enkele voorbeelden van contra-indicaties voor Zwangerschapsmassage zijn hartklachten, koorts, trombose, bloedingen en infectieziekten. Wie van plan is om Zwangerschapsmassage te ondergaan, moet dit altijd van tevoren met de arts bespreken.

 

zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage; een specialisatie met toekomst
Steeds meer Massagetherapeuten breiden hun werkveld uit en trainen zich via een cursus zwangerschapsmassage. Het vak van Zwangerschapsmasseur is continue in ontwikkeling en daardoor zeer interessant. Men blijft zoeken naar nieuwe manieren om de Zwangerschap zo soepel mogelijk te laten verlopen. Aangezien steeds meer artsen en verloskundigen Zwangerschapsmassage aanraden, is Zwangerschapsmassage een vak met veel toekomstperspectieven geworden. Daarbij zal het de Zwangerschapsmasseur veel voldoening geven, om bij te kunnen dragen aan een aangenaam verloop van deze bijzondere periode in een mensenleven.

Bron: www.alternatieva.com

Video: Voorbereiding op massage voor professionele masseur

Het is aangeraden wat voorbereidende oefeningen te doen voordat je je klant begint te masseren.

Mogelijke oefeningen staan in deze video. Wel Engelstalig, maar toch de moeite even te bekijken.

22-11-09

Belgische Massage Federatie

Even wil ik jullie aandacht vestigen op De Massage Federatie vzw. Zij verdedigen de belangen van massagebeoefenaars erkend door de Federatie. Niet onbelangrijk als u massage uitoefent als (bij)beroep. Graag geef ik jullie onderstaand artikel mee, na te lezen op www.massagefed.be

Quote:

" De Belgische Massage Federatie vzw is de belangenvereniging die is opgericht vanuit en voor de massagesector in België.

Doelstellingen van de Federatie:

  • De Federatie waakt over de kwaliteit van de diensten van haar leden.
  • Vakmensen verenigen die professioneel bezig zijn als massagebeoefenaar. Haar leden motiveren, contacten onderling stimuleren en hen bijstaan om samen de gemeenschappelijke belangen te verdedigen.
  • De opleidingskwaliteit van de door ons erkende opleidingsverstrekkers evalueren en verbeteren.
  • Massage en de aangesloten leden in de publieke belangstelling brengen.
  • Een aanspreekpunt vormen voor de gehele massagesector.

De consument heeft de zekerheid dat een massagebehandelaar die aangesloten is bij de BMF getest is inzake beroepsbekwaamheid. De Massagebehandelaar heeft voor onze examencommissie zowel theoretische proeven (anatomie/pathologie/fysiologie & etherische oliën) als praktische proeven (basis massagetechnieken) afgelegd.

Nadat een kandidaat-lid zijn diploma van "massagebehandelaar" heeft behaald verschijnt hij voor de erkenningscommissie die op basis van zijn behaald diploma, de wettelijke voorschriften en zijn profiel de massagebehandelaar kan erkennen als volwaardig lid van de BMF.

De BMF wilt de massagebehandelaars verenigen, die zich na hun opleiding of eventueel na jaren ervaring via onze organisatie willen profileren als bekwame vakmensen.

Ook wil de BMF de scholen erkennen die een degelijke opleiding garanderen en waar de BMF de examens afneemt.

Toekomstige massagebehandelaars kunnen dan een juiste keuze maken voor een degelijke opleiding die aansluit met het gedachtegoed van de BMF.

Hierdoor kan de consument kiezen voor een massagebehandelaar waarvan hij/zij de garantie heeft dat deze getest is op zijn kundigheid en zijn/haar praktijk professioneel voert. Het ledenregister kan men hier raadplegen.

De Belgische Massage Federatie vzw zal en kan enkel de belangen verdedigen van massagebeoefenenaars erkend door de federatie.

Voor de jaren '90 was het zeer ongewoon dat iemand op professionele wijze met massage bezig was. De dag van vandaag is dat gelukkig niet meer het geval en is het begrip massagetherapeut(e) of masseur / masseuse zeer alledaags geworden. Maar er zijn nog steeds veel misvattingen wanneer het gaat over massage. Zo staat het woord "massagesalon" in de Van Dale nog steeds beschreven als bordeel. Europa heeft op het gebied van massage nog een serieuze achterstand in te halen ten opzichte van het Oosten waar massage al eeuwen een begrip is. Ook de VS staat veel verder op het gebied van massagebeoefenaars in vergelijking met Europa.
Massagebeoefenaars verdienen meer erkenning. Deze erkenning willen wij realiseren door de oprichting van de Belgische Massage Federatie vzw.

Wij streven er naar om massage meer bekendheid te geven, opleidingen te steunen, te verbeteren en te coördineren. Tevens zullen wij streven naar economische & fiscale voordelen voor deze sector. "

Bron: www.massagefed.be

25-10-09

Sportmassage

sportmassageMet sportmassage wordt er op de individuele behoeften van de sporter gericht. Het regelmatig laten masseren kan bijdragen dat er letsel wordt voorkomen.

In alle vormen van massage heeft de masseur specifieke doelstellingen in het achterhoofd. Met sportmassage wordt er op de individuele behoeften van de sporter gericht. Met het steeds groeiende aantal mensen die aan sport doen in combinatie met de vergroting van het concurrentievermogen en de intensiteit van de lichaamsbeweging is de vraag naar sportmassage ook steeds meer en meer erkend als een vaardigheid die ertoe kunnen bijdragen aan verbetering van de prestaties.

Noodzakelijke kennis voor sportmassage

Sportmassage beschikt over een aantal doelstellingen welke gelijk zijn aan die van andere vormen van massages. Het is bij sportmassage vooral van belang om te beschikken over een gedegen kennis van de anatomie en fysiologie, met name de spieren en het skelet. Door deze systemen te begrijpen en de gevolgen van de oefening, kunnen we ook beseffen hoe de sporter kan profiteren van de sportmassage waarmee het een wezenlijk deel van het trainingsprogramma van de sporter wordt.

Sportmassage verbeterd de sportprestaties

Sporters die op zoek zijn om hun prestaties te verbeteren en hun concurrentiepositie te vergroten doen dit door een training samen te stellen om hun vaardigheid, kracht, uithoudingsvermogen, soepelheid en snelheid te verbeteren. De mate waarin zij zich ontwikkelen en deze eigenschappen gebruiken hangt af van andere factoren zoals de mate van concurrentie, de sport zelf, en eventueel hun standpunt in een team.

Echter, ongeacht welke sport, het doel is bijna altijd om het niveau van de training te verhogen en daarbij het lichaam naar geleidelijke en gecontroleerde overmatig gebruik brengen. Het is deze overmatige gebruik dat vaak problemen veroorzaakt en onevenwichtigheden genereerd in de zachte weefsels waardoor de sportprestaties eronder kunnen lijden. Een sportmassage kan dit helpen voorkomen.

Sportmassage helpt letsel voorkomen

Sportmassage die vakkundig wordt toegepast is de meest effectieve therapie voor het vrijgeven van spierspanning en het herstel van het evenwicht in de spier-skelet systeem. Het regelmatig laten masseren kan bijdragen dat er letsel wordt voorkomen, die anders veroorzaakt zouden kunnen worden door overmatig gebruik van de spieren.

Een constante opbouw van spanning in de spieren van reguliere activiteit kan leiden tot nadruk op de gewrichten, ligamenten, pezen, alsmede de spieren zelf. Deze onevenwichtigheden in de spieren ontwikkeld zich en leiden dan niet tot een diagnose totdat er zulke ernstige letsel is dat ze leiden tot ongemak of belemmeringen. De geschoolde masseur zal in staat zijn tot het opsporen van variaties in de zachte weefsels door gebruik te maken van de juiste technieken en helpt de sporter om een veel gezondere fysieke toestand te onderhouden.

Het wordt daarom ook vaak gezegd dat de grootste voordelen van sportmassage het helpen voorkomen van letsel is.

Bron: Massages4All - Sportmassage