22-06-09

Enkele massage benodigdheden in de kijker

massageolie1Als je zelf gaat masseren heb je bepaalde producten nodig. De producten zijn per massagesoort verschillend, maar er zijn een aantal producten die bij de meeste soorten wel voorkomen.

Een massage verloopt het beste als je van te voren zorgt dat je alles wat je nodig hebt, bij de hand hebt. Zo moet je zorgen dat de cliënt op een gemakkelijke, maar wel stevige ondergrond ligt, bijvoorbeeld een matje of een massagetafel. Daarop leg je een schoon laken.

Verder heb je handdoeken nodig, waarmee je de cliënt kan afdekken. Een paar kussens om onder het hoofd en de voeten te leggen en eventueel een kussen waar je zelf tijdens de massage op knielt.

Kies de de juiste massage-olie en zorg ervoor dat het op kamertemperatuur of warmer is, hou tissues bij de hand om eventueel overtollige olie weg te kunnen halen.

Let erop dat het licht niet te fel is, je telefoon niet af gaat of hoorbaar is en zet een klok in de ruimte op een goed zichtbare plaats. Vooral in het begin zal je langer doorgaan dan je van plan was, wat vermoeiend voor jezelf en verwarrend voor de cliënt kan zijn.

Je kan de ruimte meer sfeer geven door muziek op te zetten, etherische olie te laten verdampen of een vaas bloemen neer te zetten, aandacht voor detail is namelijk erg belangrijk en je kan je in een prettige sfeer beter concentreren.

Massageolie

De keuze en de toepassing van olie, behoort tot de voorbereiding van een massage. De olie zorgt ervoor dat de handen vloeiend en gelijkmatig over het lichaam van de gemasseerde glijden. Zonder kans op wrijving of hapering. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid wordt gevoed. De meeste mensen vinden het gebruik van massage-olie prettig.

Bij massages wordt gebruik gemaakt van Basisoliën en Etherische oliën.

De basisoliën en de etherische oliën kunnen het beste gescheiden van elkaar worden bewaard totdat een mengsel wordt samengesteld. Om zelf een flesje olie te maken, heb je ongeveer 50 milliliter basisolie nodig, waaraan maximaal 25 druppel etherische olie wordt toegevoegd. Dat kan je voor zes tot acht massages gebruiken. Het mengsel kan je bewaren in een goed afgesloten flesje van donker glas op een koele plek. De meeste mengsels zijn 6 tot 8 weken houdbaar.

Voordat je gaat masseren verwarm je de olie. Giet de olie nooit rechtstreeks op de huid, maar altijd eerst op je eigen handen.

Gebruik van de massageolie

Steeds als je aan een nieuw gedeelte van het lichaam gaat masseren, begin je met het inoliën daarvan. Er is maar een dun laagje nodig om de huid glad te maken, als je te veel olie gebruikt, maak je namelijk niet genoeg contact. Voor de meeste delen van het lichaam is het voldoende om het één keer in te smeren, maar voor grotere oppervlakten, zoals de rug, of behaarde delen, moet je waarschijnlijk extra olie aanbrengen. Omdat de meeste oliën vrij snel door de huid worden opgenomen, wordt elk deel van het lichaam apart ingeolied en dus niet alles tegelijk.

De Massagetafel

Bij een massage wordt vaak gebruik gemaakt van een massagetafel, het heeft voordelen voor de masseur en voor de cliënt. Het wordt ook wel eens massagebank genoemd.

De masseur kan er goed bij. Het is goed voor de rug, omdat de masseur niet hoeft te bukken, de massagetafels zijn namelijk over het algemeen in hoogte verstelbaar. Bovendien is het een groot voor deel dat hij of zij er gemakkelijk omheen kan lopen, om een ander gedeelte van het lichaam te kunnen masseren. De massagetafel heeft meestal wieltjes, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is voor de masseur, ook als de cliënt er op ligt.

massagetafel1Het ligt prettig voor de cliënt, omdat het helemaal aan het lichaam en de wensen aangepast kan worden. De tafel is hygiënisch, omdat er steeds andere hoezen omheen gedaan kunnen worden en dus ook kunnen worden gewassen. Bovendien is er heel gemakkelijk een doekje over de tafel geen te halen. Een ander groot voordeel is dat er een gat ten hoogte van je hoofd zit, hierdoor kan je, als je op je buik ligt, je hoofd recht houden en toch goed ademhalen. Je krijgt dan geen last van je nek en je krijgt het ook niet benauwd, je zal je goed kunnen ontspannen. Als je op je rug ligt, valt je hoofd weer in dat gat, waardoor je nek ook helemaal kan ontspannen, je ligt namelijk met je nek recht.

Op de massagetafel wordt altijd een schoon laken gelegd, waardoor je niet aan de massagetafel plakt en bivendien is het hygiënischer.

De massagetafel is er in vele verschillende vormen en maten. Bij de keuze zijn de volgende punten van belang:

De maten: breedte, hoogte en lengte.
Stevigheid en draagkracht.
Gewicht van de tafel.
Dikte van het matras.
Materiaal van de bekleding.
Andere factoren die het comfort bepalen.
Maar natuurlijk zijn ook de persoonlijke voorkeuren heel belangrijk.

 

Bron: www.massagekeuze.nl

20-05-07

Massage-olie: hoe maak je het zelf?

massage olieEen goede massageolie vergemakkelijkt het glijden van de handen over de huid en geurt prettig. Je kunt kant-en-klare massageolie kopen maar zelf maken is wel zo leuk en goedkoper. Je hebt wel een klein trechtertje nodig. Massageolie bestaat uit twee soorten olie: basisolie en essentiële olie.


Basisolie

Basisolie kan je maken van diverse soorten plantaardige olie. Voorwaarde is dat de geur niet te sterk is. Zonnebloemolie (uit de supermarkt) masseert lekker en is spotgoedkoop. Olijfolie smeert ook erg lekker maar heeft een luchtje. Je kan goedkopere basisolie verbeteren door te mengen met 10 tot 20 procent avocado-olie, jojobaolie, druivepitolie, notenolie, tarwekiemolie. Ruik wel eerst of het luchtje je aanstaat.

Essentiële olie

gemberEssentiële olie koop je in flaconnetjes van 10 ml bij de betere drogist of bij de kruidenwinkel. Hij wordt druppelsgewijs toegevoegd aan de basisolie. Een gewone verdunning, voor de meeste essentiële oliën, is 1%. Een sterke verdunning, voor de meer krachtige soorten, is 2%. Op 50 ml basisolie zijn in totaal 25 druppels essentiële olie meestal voldoende. Bij sterkere soorten volstaan minder druppels. Bij zwangerschap of gezondheidsproblemen wel altijd even de arts raadplegen.

Breng een druppel op je pols aan onder een pleister en kijk na 12 uur of er een allergische reactie is opgetreden.

Een recept

Een prettige massageolie met krachtige essentiële oliën maak je als volgt:
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 10 druppels ylang-ylang
  • 5 druppels patchouli.

Recepten voor massage olie kunnen bijzonder gevarieerd zijn probeer dus verschillende combinaties uit van onderstaande bestanddelen. Pas op met overmatig toevoegen van druppels essentiële oliën, dit kan bijzonder onaangenaam zijn.


Hieronder vind je een lijst met de meest gebruikte oliën, en de toepassing ervan mèt contra-indicaties.

Olie:

Brander:

In bad:

Niet gebruiken bij:

Basillicum

Verfrissend en motiverend. Is prettig bij sinus klachten, b.v. astma, bronchitis.

Vermoeidheid, spier-klachten, Stimuleert het hart en versterkt de bloedstroom.

Niet tijdens zwangerschap.
Niet te lang achtereen.

Bergamot

Heeft een positief effect op mensen met depressies, onrust en stress en slapeloosheid.

Verfrissend en kalmeert bij stress of onrust.

Na gebruik op de huid niet direct in de zon of onder de zonnebank.

Ceder, Atlas

Luchtweginfecties, chronische bronchitis, kalmerend en verzacht onrust, angst en woede.

Ontspannend na een stressvolle dag.
Bij huidklachten, luchtweginfecties, gewrichtspijnen, oedeem en urineweginfecties.

Niet tijdens zwangerschap
In hoge dosering kan het huidirritatie geven.

Cipres

Bij astma, holte ontstekingen, kinkhoest, vast zittende hoest (maakt slijm los).

Oedeem, slechte circulatie, verhogen van weerstand, tijdens de menopauze

Bij kinderen heel voorzichtig zijn.
Niet bij hoge bloeddruk, tijdens zwangerschap en bij 
vrouwen met borstkanker.

Citroen

Luchtweginfecties, doodt bacteriën in de lucht. Bij kou en griep. Verheldert denken en concentratie.

Verfrist en verheldert de gedachten. Prima oppepper na een zware dag.

Niet bij gevoelige of beschadigde huid.
Niet direct in de zon of zonnebank.

Den grove

Doodt ziektekiemen in de lucht, daarom heel goed in de slaapkamer te gebruiken, het stimuleert het immuunsysteem. Bij verkoudheid, hoesten, keelpijn.

Vermoeidheid, luchtwegklachten en stimuleert de circulatie in het lichaam

Niet bij gevoelige of beschadigde huid, allergische huidaandoeningen,
bij prostaatklachten.

Eucalyptus

Luchtwegklachten, slijmvliesontstekingen, chronische bronchitis, verkoudheden, voorhoofdsholte ontstekingen. Het werkt diep in de longen, waardoor het een hulpmiddel kan zijn bij longontsteking.

Verkoudheid, griep, candida-infecties luchtwegklachten en spierpijnen.

Niet bij baby`s en jonge kinderen, hoge bloeddruk, epilepsie

Geranium

Kalmerend bij emotionele spanning en evenwichtsstoornissen.

Huidklachten, zwakke bloedsomloop.
Stressproblemen en zenuwpijnen.

Niet bij overgevoelige huid
Bij verdamping kan het hoofdpijn veroorzaken.
Niet gebruiken tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

Jeneverbes, wild

Werkt desinfecterend op de lucht. Goed bij kou, griep en neusverkoudheid.
Opwekkend bij uitputting en stressklachten.

Chronische verkoudheid, jicht, stress en vermoeidheid, jet lag en bij reinigingskuren.

Zeer lage dosering op een gevoelige of beschadigde huid.
Niet bij nierziektes en bij acute nier- en blaasinfecties.

Kamille

Als ondersteuning bij migraine, slapeloosheid en depressiviteit.

Eczeemklachten, pijnlijke menstruatie, hoofdpijn en slapeloosheid

Niet bij getraumatiseerde huid, bij zwangerschap en baby`s en kinderen tot 6 jaar.

Kruidnagel

Algemeen gevoel van zwakte, desinfecterend bij infectieziekten, houdt lastige insecten op afstand.

Ter verhoging van de afweer bij vermoeidheid, gordelrood en reuma ( werkt pijnverdovend)

Niet bij zwangerschap, gevoelige of beschadigde huid, bij
baby`s en kinderen onder de 6 jaar, bij een trage bloedstolling.

Lavendel

Kan zonder problemen gebruikt worden, bij slaapproblemen.

Bevordert de slaap, kalmeert nerveuze en gespannen mensen

Geen

Lemongrass

Onaangename luchtjes verdwijnen, desinfecteert de lucht, verfrissend en op-wekkend. Bevorderd concentratievermogen.

Bij overmatig transpireren, spierpijnen, stress en hoofdpijn.

Niet op gevoelige of beschadigde huid, tijdens zwangerschap, bij glaucoom.

Marjolein

Stimuleert de slijmvliezen, verlicht astma, bronchitis en kinkhoest

Luchtwegklachten, spierpijnen, vermoeidheid, kou en griep.

Niet op een gevoelige huid

Niaouli

Antibacteriële werking, ontstekingsremmend.
Luchtwegklachten, astma, bronchitis.

Immuniteit stimulerend.

Voorzichtigheid bij zwangerschap en baby`s en kleine kinderen.

Patchouli

Bij stress en uitputting werkt kalmerend in lage dosering en stimulerend in hoge dosering.

Bij oedeem, spataderen, nerveuze klachten en huidklachten zoals eczeem of huidontstekingen.

Niet bij overgevoeligheid voor kaneel, jeneverbes en terpentijn, dan kan deze olie een huidreactie geven.

Pepermunt

Bij verkoudheid en griep, lost slijm op, gaat ontstekingen tegen.
Tegen reisziekte.

Bij luchtweginfecties, jeuk.

Niet tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding na de geboorte.
Kan hoofdpijnklachten veroorzaken.
Niet bij kleine kinderen en baby`s.

Rozemarijn

Stimulerende werking op het centraal zenuwstelsel. Verlengt het concentratievermogen.
Bij luchtwegklachten en griep.

Bij lichamelijke en geestelijke vermoeidheid.
Normaliseert lage bloeddruk.
Bij spierklachten.
Verlicht menstruatiepijnen.

Niet bij epilepsie, zwangerschap en hoge bloeddruk.
Kan in bad, roodheid van de huid veroorzaken.

Rozenhout

Baby`s met luchtweginfecties, of bij slecht slapen. ( niet meer dan 2 druppels in een aromabrander).
Zorgt voor een aangename sfeer, stimuleert het immuunsysteem.

Verfrissend bij weinig energie, overwerktheid en nervositeit.

Teveel aan rozenhout kan misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken.

Salie

Bacteriële infecties en griep.

Bij overmatig transpireren van de voeten.
Bij menstruatie en menopauze klachten (overgang).

Bij overdosering kan het verlamming, epileptische aanvallen en hartklachten veroorzaken.
Remt melkproductie bij borstvoeding.

Sandelhout

Depressie en slapeloosheid, neemt spanningen weg.

Verzacht spier en zenuwpijnen. Bevordert een goede slaap. Heeft verzachtende en samentrekkende eigenschappen.

Geur blijft lang hangen en kan aanleiding geven tot hoofdpijn.

Sinaasappel

Werkt positief bij neerslachtigheid, is ontspannend bij nervositeit en stress

Bij griep verkoudheid en nervositeit en stress.

Niet bij gevoelige en beschadigde huid.
Oudere olie alleen nog maar gebruiken in een brander.

Tijm

Doodt ziektekiemen in de lucht. Werkt bijzonder goed bij griepklachten. Werkt sterk stimulerend.

Jicht, slechte circulatie, algemene vermoeidheid.

Niet bij gevoelige of beschadigde huid, 
zwangerschap en baby`s en kinderen, niet bij hoge bloeddruk.

Ylang Ylang

Ontspannend en kalmerend bij nervositeit, depressie en slapeloosheid.

Bij nerveuze klachten, en huidproblemen.

Niet bij gevoelige of beschadigde huid.
Niet meer dan toegestane dosering gebruiken van:
10 druppels bij volwassenen.